На претстојните претседателски избори во Македонија доминираат дискусии околу отворањето на Уставот и уставните амандмани. Оваа централна тема го нагласува значењето на измените во највисокиот правен акт во земјата и неговите импликации за идното владеење.

Предизборните ветувања за уставните амандмани

Предизборните ветувања од претседателските кандидати се вртат околу прашањето за уставните амандмани, одразувајќи ја нивната важност за државата како и за партиите. Претендентите за претседател ги истакнуваат своите ставови по ова прашање, сигнализирајќи го неговото потенцијално влијание врз постизборните коалиции и владините формации.

Коалициски услови и временски рокови

Арбен Таравари, кандидат за претседател на опозициската коалиција „Вреди“, ја нагласува потребата од спроведување на уставните амандмани во определен рок. Тој наведува џентлменски договор со Ахмети, укажувајќи дека учеството во коалицијата зависи од постигнување на уставни промени во рок од шест месеци од формирањето на владата.

Интеграција во ЕУ и дипломатски ангажман

Претседателските кандидати, исто така, го нагласуваат значењето на интеграцијата во ЕУ и дипломатскиот ангажман во нивните кампањи. Бујар Османи, кандидатот на ДУИ, ја потенцира важноста на уставните амандмани како предуслов за постизборни коалиции. Тој ја потврдува посветеноста на партијата за интеграција во ЕУ и почитување на клучните договори.

Критика на опозицијата и алтернативни предлози

Опозицискиот лидер Христијан Мицкоски го критикува пристапот на владата кон уставните амандмани, предупредувајќи за потенцијалните отстапки за Бугарија. Тој се залага за заштита на македонската историја и суверенитет, отфрлајќи ги компромисите кои го компромитираат националниот идентитет.

Мицкоски вчера се обрати на коалицијата Вреди и повика на разбирање, а францускиот предлог го претстави како катастрофален пораз за Македонија и националните интереси.

Европска интеграција и изборни платформи

Претседателскиот кандидат Стево Пендаровски ја истакнува опасноста од предлозите на опозицијата за повторно преговарање за клучните договори, нагласувајќи ја важноста од почитување на постоечките заложби за европска интеграција. Тој предупредува на регресија и повикува на почитување на договорите од витално значење за аспирациите на Македонија во ЕУ.

Надворешни перспективи

Американската амбасадорка, Ангела Агелер, ги повикува гласачите внимателно да ги разгледаат визиите на кандидатите за иднината и нивната усогласеност со личните вредности и аспирации. Таа ја нагласува важноста да се направи разлика помеѓу политичката реторика и вистинските заложби за националните интереси.

Амбасадорката Агелер ја нагласува важноста од зајакнување на гласачите и информирано донесување одлуки. Таа ги охрабрува гласачите внимателно да ги проверат платформите на кандидатите и да ја проценат нивната усогласеност со индивидуалните преференции и аспирации за иднината.

Различни политички позиции

Различни политички партии и кандидати имаат различни ставови за прашањето за уставните измени. Додека некои се залагаат за амандмани за зајакнување на билатералните односи и интеграцијата во ЕУ, други цврсто се противат на какви било компромиси за националниот идентитет и суверенитет.

Кампањата за претседателските избори во Македонија ги рефлектираат сложеноста на политичкиот дискурс околу уставните амандмани и нивните импликации врз владеењето, интеграцијата во ЕУ и националниот идентитет.

 

Извор: Вечер