На митинг одржан во Струга, Христијан Мицкоски, претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, упати моќна порака против актуелната политичка клима во Македонија. Тој ја обвини коалицијата предводена од ДУИ и СДСМ за киднапирање на државата, тврдејќи дека власта е неправедно префрлена на неколку избраници, со што се разводнува суштината на демократијата и владеењето во државата.

Маките на Македонија

Земја на крстопат

Мицкоски ја истакна лошата состојба во Македонија, наведувајќи „Државата е одземена од рацете на народот и претставена на тацна на стотина луѓе од ДУИ и на газдите на СДСМ“. Тој ја опиша моменталната состојба како крстопат, повикувајќи на итна акција за да се поправи насоката на владата и да се врати власта на народот.

 Падот на еден мит 

Истакнувајќи ја ерозијата на интегритетот во владејачките партии, Мицкоски укажа на падот на, како што рече, „митот за чесноста“ околу одредени политички фигури, конкретно наведувајќи ја транзицијата на Али Ахмети од политички лидер во бизнисмен, а доказ се неговите роднини кои се деца по 20 години и новопечени милионери.

Повикот за изборни промени

Визија за обновена Македонија

Во фокусот на обраќањето на Мицкоски беа претстојните претседателски избори, на кои тој го повика народот да ја поддржи Гордана Силјановска Давкова. Мицкоски ја претстави Давкова не само како кандидат, туку како симбол на надеж за Македонија, способен да ја оддалечи земјата од нејзината сегашна траекторија кон пропаст.

Давкова: светилник на интегритет и промени

Нагласувајќи го интегритетот, знаењето и посветеноста на Давкова за подобрување на Македонија, Мицкоски ја истакна нејзината посветеност на политиката како средство за остварување позитивни промени. Нејзината кандидатура, според Мицкоски, претставува клучна можност за Македонците да го вратат достоинството на својата земја и да ја насочат кон патот на гордоста, напредокот и просперитетот.

Македонија под ново лидерство

Говорот на Мицкоски одекна со ветување за обновување и промени, позиционирајќи ги претстојните избори како пресуден момент за Македонија. Повикот за избор на Гордана Силјановска Давкова за претседател се смета за повик за акција за сите Македонци активно да учествуваат во прекројувањето на иднината на својата земја, надминувајќи ги политичките поделби за обединета и посилна Македонија.

Извор: Kurir