Славјанка Петровска, министерката за одбрана во заминување, размислува за лидерската позиција во Социјалдемократскиот сојуз на Македонија (СДСМ). Среде неодамнешните изборни порази на партијата, потенцијалната кандидатура на Петровска сигнализира клучен момент за СДСМ.

Лидерската позиција во СДСМ

Во интервју за магазинот *Фокус*, Петровска откри дека сериозно размислува да се кандидира за лидер на партијата. Со тоа што СДСМ се подготвува за внатрешни избори по нивниот пораз на парламентарните избори, потенцијалната понуда на Петровска може да ја преобликува идната насока на партијата.

Инспирација за лидерство

Интересот на Петровска за лидерската позиција во партијата можеби е поттикнат од неодамнешниот избор на Гордана Силјановска Давкова за прва жена претседател на Македонија. Овој значаен настан може да ја инспирира Петровска да заземе лидерска позиција во СДСМ.

Гледајќи напред

Додека СДСМ оди на внатрешни избори, кандидатурата на Петровска нуди можност партијата да се прегрупира и да ја редефинира својата политичка стратегија. Нејзината потенцијална лидерска улога претставува критичен момент за СДСМ бидејќи тие се обидуваат да ги решат нивните изборни неуспеси и да ја обноват довербата на јавноста.