Јавниот обвинител на округот Олбани, во државата Њујорк, Дејвид Соарес ја прекина истрагата против поранешниот гувернер Ендрју Куомо, кој беше обвинет од негов некогашен соработник за сексуално вознемирување.

– Иако подносителот на тужба во овој случај и помогна на истрагата и заслужува доверба, откако ги разгледавме сите достапни докази, дојдовме до заклучок дека нема да можеме да ја исполниме „нашата задача во судот“, нагласи Соарес.

Тој додаде дека сепак е „длабоко загрижен“ и сериозно го сфатил обвинението. Окружниот обвинител, исто така, истакна дека веќе го известил судот за прекинот на истрагата.

Сегашниот закон на Њујорк го прави случајот недокажлив, објасни Соарес, но не кажа зошто мисли дека ќе биде тешко да се добие обвинение.

Тој истакна дека обвинителството ја испитало можноста за покренување обвиненија против други членови, но ниту еден од нив не одговара на фактите со кои располага истрагата.

Куомо се уште не ја коментирал одлуката на обвинителот.

На почетокот на август 2021 година, њујоршката јавна обвинителка Летиција Џејмс ги објави резултатите од независната истрага во која се тврди дека Куомо малтретирал најмалку 11 жени, вклучително и негови соработнички, кршејќи ги и федералните и регионалните закони. Уште пред објавувањето, неколку жени јавно ја обвинија политиката за недолично однесување. Споделија навредливи или непристојни коментари од поранешниот гувернер, малтретирање и бакнежи без нивна согласност.

Американскиот претседател Џо Бајден тогаш рече дека против Куомо би можело да биде покренато официјално обвинение, доколку се утврди дека наводите на жените се веродостојни.

Ендрју Куомо, кој беше гувернер на Њујорк во три последователни мандати, поднесе оставка на 10 август 2021 година, оценувајќи дека тоа е „политички мотивиран“ напад врз него.

Во октомври 2021 година, Куомо беше официјално обвинет за сексуален напад.