Одборот за акредитација на високото образование на денешната седница ја укина акредитацијата на проектот за формирање Факултет за здравствени науки при Меѓународниот универзитет во Струга. Со оваа одлука се поништуваат сите правни дејствија кои се однесуваат на отпочнување со работа на Факултетот, потврдено од Одборот.

Позадина и наводи

Минатата недела коалицијата „Вреди“ изрази загриженост преку соопштение за медиумите, тврдејќи дека градоначалникот на Универзитетот во Струга, Рамиз Мерко, добил подарок од министерот за образование Јетон Шаќири за акредитација на медицински факултет во Струга. Коалицијата побара одговорност од министерот Шаќири, барајќи од него да обезбеди докази за поддршка на акредитацијата и да провери дали универзитетските капацитети ги исполнуваат академските барања за медицински студии.

Постојат ли законски услови за медицинскиот факултет на Мерко да почне со работа?

Процес на одговор и акредитација на министерот

По пишувањата во медиумите, министерот Јетон Шаќири ги демантираше обвинувањата од политичките субјекти, појаснувајќи го процесот на акредитација што го надгледува Одборот за акредитација при Агенцијата за квалитет на високото образование. Тој нагласи дека Управниот одбор ги одобрува доставените проекти врз основа на ригорозни законски критериуми пред да започне каков било упис на студенти или образовни активности.

Статусот за акредитација на Факултетот за здравствени науки при МУС Струга не е решен, а веќе се поставени се услови за упис на веб-страницата

Владина одлука и отфрлање на студиски програми

Одборот за акредитација откри дека Владата на седница на 9 април 2024 година, објавена во „Службен весник“ на 15 април 2024 година, го одобрила формирањето на Факултетот за здравствени науки. Сепак, првата поднесена студиска програма за здравство, со фокус на курсеви за медицински сестри и медицински техничар, беше одбиена на 6 јуни 2024 година, поради непочитување на законските барања. Дополнително, сите други поднесоци за студиски програми од различни факултети на Меѓународниот универзитет во Струга во 2024 година беа слично одбиени од Одборот.

Одлуката за одземање на акредитацијата ја нагласува тековната контрола над образовните стандарди и законската усогласеност во македонскиот високообразовен сектор.