Кинескиот претседател Си Џинпинг, на работ на посетата на Србија, упати остри критики за бомбардирањето на Белград од страна на НАТО во 1999 година. Критиката дојде за време на неговиот завршен ден во Франција, како што објави Бета.

Кинескиот претседател со размислување за трагедиите од минатото

Кси Џинпинг потсети на една болна епизода за Србија и Кина од пред 25 години, осудувајќи го бомбардирањето на НАТО врз кинеската амбасада во Југославија. Нападот ги однесе животите на тројца кинески новинари, настан кој се врежа во колективната меморија на Кина. Цитиран од Фајненшл тајмс, Кси ја нагласи трајната врска меѓу Кина и Србија, создадена со крвта на нивните сонародници.

„Пред 25 години, НАТО дрско ја нападна кинеската амбасада во Југославија, што резултираше со трагична смрт на тројца кинески новинари. Ова никогаш не смее да згасне од сеќавањето. Трајната врска меѓу Кина и Србија, создадена во жртвата на нашите сограѓани, засекогаш ќе резонира во срцата и на кинеските и на српските граѓани“.

Комеморација во Нови Белград

Споделувајќи ги чувствата на кинескиот претседател Кси,  во Нов Белград беше  демонстрирана истата солидарност. Кинеското и српското национално знаме го красеа градот, додека активистите од групи како Сојузот на комунистичката младина на Југославија (СКОЈ) и Новата комунистичка партија на Југославија (НКПЈ) развиорија транспаренти. Во пораките беше нагласена поддршката за кинескиот претседател и спомен на жртвите од агресијата на НАТО.

 Очекувана посета на Србија

Посетата на Кси Џинпинг на Франција завршува додека тој се подготвува да тргне на дводневно патување во Србија, што претставува клучен момент во неговата европска турнеја. Оваа постојка, заедно со последователната посета на Унгарија, го нагласува стратешкиот ангажман на Кина со регионот.

Осудата на кинескиот претседател за активностите на НАТО во 1999 година одекнува додека тој го префрла својот дипломатски фокус на Србија. Посетата ветува зајакнување на кинеско-српските односи, истовремено сигнализирајќи го растечкото влијание на Кина во Европа.

Извор: MSN