Министерката за одбрана Славјанка Петровска после запрепастувачкото откритие што го објави КОД на Телма, се залага за измени на Законот за јавни набавки како одговор на неодамнешниот спречен обид за руска инфилтрација во Министерството за одбрана. Инцидентот се врти околу иницијативата за јавни набавки за криптозаштита на информацискиот систем, како што вчера откри КОД на Телма.

Повторно оценување на тендерските критериуми

На денешниот брифинг со новинарите, министерката Петровска ја истакна итноста од преиспитување на критериумите со кои се регулираат чувствителните тендери во областа на безбедноста. Таа ја нагласи потребата од поизразен пристап, сугерирајќи дека најниската цена не треба да биде единствената одредница за вакви критични набавки. Овој повик за промена произлегува од загриженоста за потенцијалните ризици поврзани со приоритизирање на трошоците пред безбедносните стандарди.

„Правиме некои анализи, веројатно ќе треба да се смени Законот за јавни набавки затоа што во општиот закон, освен во законот од областа на одбраната и безбедноста, се вели дека победува најниската цена. Не можеме да си дозволиме тоа и кога набавуваме храна за војската. Не можеме да си дозволиме најниска цена затоа што треба да се грижиме за квалитетот“, изјави министерката Петровска.

Најниската понуда

Министерката Петровска обелодени дека на тендерот со најниска понуда од околу милион и пол евра склучила компанија од Европската Унија, во доминантна сопственост на руски субјекти. Оваа компанија првично предложи слична цена за системот за крипто-заштита на одбраната и армијата, но подоцна ја намали за 50 проценти. Министерката изрази зголемена загриженост поради вмешаноста на компанија со силни врски со Русија, особено во чувствителната област на сајбер безбедноста.

Предупредувањата на разузнавачките служби

Разузнавачките служби издадоа предупредувања поврзани со набавката. Министерката Петровска ја истакна сериозноста на работата, нагласувајќи дека криптозаштитата е од витално значење за шифрирање и заштита на податоците и информациите што ги поседуваат одбраната и армијата, како и оние што се разменуваат со сојузниците и НАТО.

Извор: Telma