Здравствените инспектори ја презедоа контролата врз градинките, спроведувајќи строги мерки за борба против ширењето на епидемијата на голема кашлица. Во сила веднаш, децата кои се невакцинирани или нецелосно вакцинирани со ДиТеПер ќе бидат отфрлени од предучилишните установи. Министерот за здравство, Илир Демири, стои цврсто на својата заложба за спречување на инфекцијата.

Конечно спроведена една месечна препорака за епидемијата на голема кашлица

Контроверзии ја опкружуваат одлуката бидејќи Комисијата за заштита од заразни болести пред еден месец препорача забрана за прием на невакцинирани деца. Сепак, Министерството за труд и социјала и здравствените власти се вклучија во еднонеделно влечење јаже, отфрлајќи ја одговорноста за извршувањето на оваа критична препорака.

Минатата среда, министерот Демири ја презеде работата во свои раце и му наложи на здравствениот инспекторат да издаде децидни наредби за спречување на невакцинираните деца да влезат во градинките. Иако официјализирањето со документ стапува на сила денеска, препораките дури сега почнаа да важат на терен.

Јавно мислење: мешани реакции на првите линии на вакцинацијата

Јавното мислење останува поделено бидејќи граѓаните изразуваат поддршка и скептицизам во однос на мерките на здравствените власти. Некои ја нагласуваат неопходноста од имунизација кај присутните во градинките.

Неправедно е да се примат невакцинирани. Сите треба да се вакцинираат и оваа мерка е клучна. Моето дете ги прими сите вакцини

„Да, мора да се обединиме.

„Моето дете беше вакцинирано пред да влезе во градинка. Вакцинацијата е начин за децата.

Предизвикот на нецелосната вакцинација: долготрајна епидемиска закана

Од почетокот на епидемијата на голема кашлица, здравствените работници идентификувале над 13.000 деца со пропуштени вакцини само во Скопје. 42% од нив се веќе имунизирани. Медицинските работници нагласуваат дека додека не постигнеме 95% покриеност со вакцинација, колективниот имунитет останува неостварлив.

Во меѓувреме, пунктовите за вакцинација работат неуморно, нудејќи услуги во две смени од понеделник до петок и една смена во сабота, со цел да се забрза процесот на вакцинација.

Извор: 24MK