*Во гостување и интервју за „10 минути“ на ТВ 21, министерот за внатрешни работи, Панче Тошковски, ги обелодени клучните ажурирања за тековните предизвици за издавање пасоши и за решението кое што се очекува.

Решение за недостигот на обрасци за пасоши

Министерот Тошковски се осврна на распространетиот недостиг на обрасци на пасоши, припишувајќи ги доцнењата во обработката на документите на ова критично ограничување. Поединците фотографирани во декември и јануари доживеале застој и проблеми поради недостиг на потребните обрасци.

Министерот за внатрешни работи, Панче Тошковски

Очекувана испорака до решение

Тошковски ја увери јавноста дека на повидок е олеснување, а до крајот на месецот се очекува значителна испорака на обрасци за пасоши. Со оваа пратка би биле собрани околу 250 илјади обрасци. Оваа со нетрпение очекувана испорака има за цел да ја рационализира обработката на нерешените апликации, нудејќи им трошка надеж на оние кои се борат со одложеното издавање пасоши.

Документите каснат поради катастрофално планирање и недобро менаџирање на целокупниот процес. Во рамки на обрасците со кои располагаме може да задоволиме само итни постапки. Наместо планирањето да биде на вкупен број на граѓани на Македонија, планирањето било на број на присутни граѓани во државата, нема обрасци вели Тошковски

Има доволно обрасци за лични карти и возачки дозволи

Во услови на недостиг од пасоши, Тошковски појасни дека во моментов има доволно обрасци за лични карти и за возачки дозволи. Обезбедувајќи патоказ за иднината, тој ги претстави плановите за следните пратки, навестувајќи ја претстојната испорака овој месец, а следната кон крајот на јуни или почетокот на јули.

Нема доволно обврсци во моментот за задоволување на потребите на граѓаните. Очекуваме поголема пратка да стигне на крајот на овој месец, а обрасци за лични карти и возачки дозволи има. Следната пратка ќе биде кон крајот на јуни или почетокот на јули, рече Тошковски.

 

Важност на личните карти до испечатениот датум

Во однос на загриженоста за личните карти, Тошковски го истакна почитувањето на законските прописи. Тој појасни дека важноста на личните карти се протега до наведениот и отпечатен датум, без разлика на промената на името на државата. За да се намалат непотребните оптоварувања на системот, граѓаните беа повикани да не бараат промени во документите освен ако тоа е апсолутно неопходно.

Соочување со огромен прилив на повици

Тошковски ги призна предизвиците што ги носи огромниот прилив на повици, откривајќи дека системот бил оптоварен со неверојатни 500 повици во секунда во последниот ден. Се замолуваат граѓаните да покажат трпение и да се воздржат од непотребни повици, особено за промена на лични карти, за да се обезбеди непречено функционирање на системот.

Навигација во меѓународните регулативи за патување

Одговарајќи на прашањата за можноста за излез од државата со возачки дозволи и лични карти без ажурирано државно име по 12 февруари, Тошковски го нагласи почитувањето на меѓународното право. Само органот што го издава има овластување да ја поништи или одземе важноста на патните исправи, личните карти или возачките дозволи.

Гледајќи напред: интригантна изјава на министерот

Завршувајќи го интервјуто, Тошковски ги задеваше претстојните случувања, навестувајќи дека вистинското значење на неговите изјави ќе се открие во наредната недела. Тој подвлече дека овластувањето за поништување на документите е исклучиво на субјектот што ги издава.

-Само ние и никој друг може да ја откажеме важноста на нашите исправи. Ова не го кажувам случајно, ќе видите наредната недела зошто го говорам, рече Тошковски.

 

Министерот Тошковски поддржува рефундација на средствата на граѓаните кои извадиле нови лични документи, а документите кои ги поседувале биле важечки, а рефундацијата би била со камата.

*Накратко, откритијата на министерот Тошковски даваат увид во пречките со кои се соочува процесот на издавање пасоши и стратешките мерки кои се во тек за решавање на овие проблеми. Претстојното пристигнување на значителна пратка на обрасци за пасоши ветува пробив и решение.

Извор: Курир

Извор: 360

Извор: tv21