Техничкиот премиер Талат Џафери предложи разрешување на министерот за здравство Фатмир Меџити и министерот Алиу, наведувајќи толкување на основа која произлегува од Законот за Влада. Предлогот предизвика жестока дебата во политичката арена, со обвинувања и критики за туркање на партиските интереси на ДУИ.

Правна основа за разрешување на Меџити и Алиу

Разрешувањето Џафери го оправда посочувајќи на законска должност и толкување  во Законот за Владата. Според овој закон, техничката влада мора да ја сочинуваат членови и од мнозинството и од најголемата опозициска партија во Собранието. Џафери тврди дека постоењето на два опозициски субјекти во власта е прекршување на оваа законска одредба.

 

Остварување на политичките интереси на ДУИ: Алиу и Меџити разрешени со тесно мнозинство
Министрите Фатмир Меџити и Азир Алиу

 

Одговор на министерот Меџити: Обвинувањата летаат

Министерот за здравство Фатмир Меџити излезе на собраниската говорница да го изрази своето незадоволство, обвинувајќи дека разрешувањето е политички мотивирано. Тој понатаму тврдеше дека овој потег им служи на партиските интереси на Демократската унија за интеграција (ДУИ). Меџити се обрати кон функционерите на СДСМ кои ги нарече неми набљудувачи на овој процес кој е против интересите на пациентите и граѓаните.

Размислете дали ова е максимално понижувачки за вас и вашите гласачи да бидете нема набљудувач на овие политики на ДУИ, рече Меџити

 

Став на опозицијата:  Хипокризија зад предлогот за разрешување

Предлогот за разрешување не ги одбегна будните очи на опозициската ВМРО-ДПМНЕ, која потегот го означи како лицемерие. Антонио Милошоски, го осуди предлогот, посочувајќи на очигледната контрадикторност во владејачкото мнозинство.

Милошоски ја истакна наглото менување на ставот, истакнувајќи дека пред само 10 дена министрите беа пофалени како најдобри, за денес да бидат разрешени како најлоши. Тој го критикуваше владејачкото мнозинство дека слоганот Европски фронт го претвори во политичка карикатура.

Денес не се сигурни дали ќе имаат 60 или 61 пратеник за ги разрешат министрите, а пред 10 дена здружено со 80 пратеници за менување на Устав – рече Милошоски

Предложени замени: Нови лица на позициите на Меџити и Алиу

По предлогот за разрешување, имињата на Илир Демири и Наим Бајрами се појавија како потенцијални замени за Меџити и Алиу. Рефлекторите сега се префрлаат на овие поединци додека се подготвуваат да ги преземат одговорностите на нивните претходници.

Како што се развива политичката драма, судбината на министрите Меџити и Алиу виси на конец, а законските толкувања, партиските интереси и критиката на опозицијата го обликуваат наративот.

 

Извор: TV21