Помошникот државен секретар на САД за Европа и Евроазија, Дејвид О’Брајан, имаше продуктивна средба со Христијан Мицкоски, лидерот на опозициската ВМРО-ДПМНЕ. На овој собир беа присутни и  амбасадорката Ангела Агелер, како и Тимчо Муцунски и Владо Мисајловски, п0тпретседателите на ВМРО-ДПМНЕ.

Целта на оваа средба беше да се навлезе во прашањата клучни за иднината на Македонија, со посебен акцент на аспирацииte за членство во Европската Унија. Дискусиите се вртеа околу зачувувањето на националниот идентитет, справувањето со корупцијата и криминалот и спроведувањето суштински реформи во регионот.

Аспирација за членство во ЕУ

Мицкоски решително ја пренесе важноста од вклучувањето на Македонија во Европската Унија. Признавајќи го како стратешки интерес, тој ги истакна многукратните придобивки што би произлегле од таквото членство. Истовремено, тој ја подвлече потребата да се заштитат и негуваат националните и идентитетски обележја на Македонија.

Градење позитивни односи

Охрабрувачкиот развој на позитивните односи меѓу САД и Македонија беше евидентен во текот на целата средба. Двете страни ги признаа предностите на нивното стратешко партнерство, предвидувајќи соработка и меѓусебно разбирање како катализатори за просперитетна иднина.

„Соговорниците ги потврдија добрите односи и потребата за ползување на придобивките од стратегиското партнерство на САД со Македонија“, се наведува во соопштението на ВМРО-ДПМНЕ.

Решавање на регионалните предизвици

На овој состанок беа разгледани значајни регионални прашања, обезбедувајќи сеопфатни дискусии за релевантните политики. Со ангажирање во продуктивни размени, лидерите можат да работат на воспоставување заедничка основа, поттикнување посилни односи и на крајот промовирање на стабилноста во регионот.

 Борба против корупцијата и криминалот

Мицкоски силно ја истакна неопходноста од немилосрдна борба против корупцијата и криминалот во Македонија. Неговиот непоколеблив став ја одразува определбата на ВМРО-ДПМНЕ да донесе позитивни промени. Системските реформи насочени кон подобрување на стандардите на управување беа исто така истакнати како витални аспекти на напредокот на земјата.

 

На средбата, како што соопштија од партијата, Мицкоски посочил дека членството на земјава во Европската Унија е нејзин стратегиски интерес, но од интерес, исто така, е и заштита на националните и идентитетски обележја.

Извор: 360