Пиа Каума, претседателката на Парламентарното собрание на ОБСЕ, одржа извонредно воведно обраќање каде што изрази искрено восхитување за неверојатниот напредок што го постигна Македонија.

Оваа прекрасна земја успешно изгради разновидно и хармонично општество додека воспоставува цврсти дипломатски врски со соседните нации.

Каума ја пофали цврстата посветеност на Македонија за позитивен ангажман во рамките на ОБСЕ.

Граѓаните во Македонија изградија успешно мултиетничко општество, а државата демонстрираше успешна дипломатија со своите соседи и најдобро ја разбира важноста на позитивнот ангажман во ОБСЕ, посочи денеска во своето обраќање претседателката на Парламентарното собрание на ОБСЕ Пиа Каума, на отворањето на 30. Министерски состанок на ОБСЕ во Скопје.

Нивната непоколеблива посветеност на мирот и стабилноста не остана незабележана, што им донесе заслужено признание. Навистина е инспиративно да се види позитивното влијание што тие го имаа врз нивното општество и поширокиот регион.

Застанување обединети против руската агресија за поддршка на Украина

За време на нејзиниот страстен говор, Каума се осврна на актуелното прашање за руската агресија во Украина. Таа не остави никаков сомнеж за цврстата решеност на ОБСЕ директно да се справи со хуманитарната криза како резултат на тоа. Страдањето што го претрпе украинскиот народ е длабоко вознемирувачко, а ОБСЕ е во целосна солидарност со него.

„Суровоста и страдањата на украинскиот народ се во фокусот на нашето внимание. Не смееме да останеме слепи при очиглендата агресија и некоректното насилиство на Русија врз Украина. ОБСЕ се соочува со повеќе предизвици. Исто така, и Централната Азија ја има нашата континуирана внимателност, со оглед на тоа што регионот се соочува со криза, по терористичкиот напад што почна на 7 октомври, и ова секако има огромно влијание врз останатите држави, рече Каума.

Каума ја увери публиката дека ОБСЕ ќе продолжи да дава непоколеблива поддршка за Украина. Нивната цел е да и помогнат на нацијата да ги надмине предизвиците со кои се соочува, a и  бара мирн0 решение. Организацијата е целосно посветена да преземе решителна акција и да направи опиплива разлика во животите на украинскиот народ.

„Во време на повеќе предизвици со кои се соочуваме, работата на ОБСЕ е од клучно значење. Ние во Парламентот даваме поддршка кон Украина, што јас ја имам честа да го водам. Моето претседателство ќе продолжи да го приоритеризира засилувањето на нашиот ангажман кон мир и стабилност. Ќе продолжиме да ги адресираме предизвикувачките теми и да нудиме решенија на владите на земјите членки. Соработката со земјите членки ја покажува ефективноста на нашата работа. Ќе продолжиме со поддршката кон Украина и ќе работиме заедно за инзаоѓање на решение за создавање мир и стабилност“, рече Каума.

Внимателно следење на кризата во Централна Азија

Каума го привлече вниманието на кризата што се развива во Централна Азија и ја нагласи потребата од постојана будност од меѓународната заедница. Неодамнешните терористички напади ја истакнаа комплексноста на предизвиците со кои се соочува регионот, кои се протегаат надвор од неговите граници и ги погодуваат и соседните нации.

-Исто така, и Централната Азија ја има нашата континуирана внимателност, со оглед на тоа што регионот се соочува со криза, по терористичкиот напад што почна на 7 октомври, и ова секако има огромно влијание врз останатите држави, додаде Каума.

ОБСЕ вети дека ќе остане активно ангажирана и одговорна во решавањето на кризата со која се соочуваат земјите од Централна Азија. Тие го препознаваат значењето на единството и соработката меѓу земјите-членки во овие тешки времиња. Со заедничка работа, ОБСЕ има за цел да ги ублажи потенцијалните ефекти од кризата врз регионалната стабилност.

Одржување на мирот и стабилноста – клучната улога на ОБСЕ

Каума ја истакна незаменливата улога на ОБСЕ во справувањето со низа различни предизвици. Организацијата, под нејзиното раководство, останува цврсто посветена на приоритетот на мирот и стабилноста. Преку тесна соработка со земјите-членки, тие активно бараат ефективни, одржливи решенија.

Трајната релевантност на мисијата на ОБСЕ

Во својот завршен збор, Каума ја истакна суштинската мисија на ОБСЕ во промовирањето на дијалогот, соработката и дипломатските ангажмани. Организацијата признава дека мирот и стабилноста се од витално значење за регионалниот развој, а во денешниот глобален пејзаж кој брзо се развива, напорите на ОБСЕ стануваат сè порелевантни.

Ставајќи ги мирот и стабилноста во првите редови, ОБСЕ поставува цврста основа за економски напредок, социјална хармонија и регионален напредок. Нивната работа игра клучна улога во создавањето посветла иднина за сите.

 

 

 

 ОБСЕ ја поздравува Македонија за нејзините извонредни достигнувања во поттикнувањето на мултикултурното општество и градењето силни дипломатски односи. Организацијата цврсто стои со Украина, признавајќи ја тежината на кризата предизвикана од руската агресија и ја повторува својата посветеност за изнаоѓање мирно решение.

Дополнително, ОБСЕ ветува дека ќе ја задржи будноста и ќе ги поддржи земјите-членки во справувањето со пошироките импликации од неодамнешните настани во Централна Азија. Преку посветени напори, отворен дијалог и колективна соработка, ОБСЕ се стреми да негува траен мир, стабилност и регионален развој.

Под инспиративно водство на Пиа Каума, ОБСЕ продолжува да се развива како непоколеблив застапник за мир и стабилност. Тие се впуштаат во клучни напори за справување со современите предизвици со цврста решителност. Заедно, можеме да изградиме посветла иднина заснована на дијалог, соработка и траен мир.

Извор: 4news