Полицијата мораше да интервенира на протестите одржани во шведскиот главен град Стокхолм. Протестите на работниците и граѓаните организирани по повод 1 Мај во еден момент се претворија во протест против мерките за сузбивање на пандемијата на коронавирус.

Иако пандемијата КОВИД-19 дозволuva да се соберат до осум лица, додека се почитуваше мерката физичка оддалеченост, неколку стотици граѓани се собраа денес на плоштадот Нора Бантаргет и полицијата се обиде да ги растера.

Полицијата за време на протест приведе пет лица.

Филип Сјостром, водач на неформалната група на граѓани „Milanyum“, ги повика шведските власти да ги укинат сите мерки воведени во борбата против пандемијата на коронавирус.

-Затворањето на општеството носи повеќе штета отколку корист. „Политичарите треба да размислат како долгорочно да се справат со пандемијата и како да ги спасат компаниите и економијата, рече Сјостром.

Во Шведска, земја со околу 10 милиони жители, бројот на заразени со коронавирус достигна 973.604, додека вкупно 14.086 луѓе починаа како резултат на инфекцијата.