Рускиот претседател Владимир Путин, на средба со министерот за одбрана, Сергеј Шојгу, предложи да им се оддаде почит на „сите заслужни учесници во специјалната операција во Украина“.

Путин им честитал на руските војници кои ја „ослободија“ самопрогласената Луганска Народна Република (ЛПР), за што Шојгу лично го информирал на средбата.