Повеќе од четвртина милион Руси доброволно им се приклучија на вооружените сили во последните месеци, изјави во вторникот рускиот претседател Владимир Путин, тврдејќи дека 1.000-1.500 Руси секој ден потпишуваат доброволни договори за да се приклучат на војската.

Украинското разузнавање соопшти дека руската војска концентрирала повеќе од 420.000 воен персонал во окупирана Украина. Украинските и британските воени претставници објавија дека може да има уште повеќе.