Во доменот на македонската политика, ВМРО-ДПМНЕ зазема курс кон трансформативна иднина. Партијата, длабоко поврзана со граѓаните, активно се ангажира со јавноста за да формира прогресивна агенда. Во ексклузивното интервју со портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ Наум Стоилковски на „Анализа“ ТВ24, собираме увиди во нивниот иновативен пристап.

Платформа за иднината: Пионерски проекти во тек

Под мотото „Важно е“, ВМРО-ДПМНЕ веќе на трибините ја претставува „Платформа за иднината“. Овие трибини служат како мост, запознавајќи ги граѓаните со клучните проекти кои ќе ја поткрепат програмата на ВМРО-ДПМНЕ. Основата е поставена, а партијата е посветена на транспарентност во соопштувањето на нивната визија за подобра Македонија.

Втемелени и поврзани: Континуирана граѓанска интеракција на ВМРО-ДПМНЕ

Стоилковски го потенцира присуството на ВМРО-ДПМНЕ на терен. Партијата одржува постојан контакт со граѓаните, активно слушајќи ги нивните идеи и желби за промени. Главната цел е да се надмине атмосферата на постојани порази во државата. ВМРО-ДПМНЕ има за цел да ја сврти плимата преку прифаќање на колективниот глас на народот.

Позитивна кампања: Отстапување од нормата

Во образложувањето на нивната предизборна стратегија, Стоилковски подвлекува дека ВМРО-ДПМНЕ  ќе води позитивна кампања која ќе се усогласи со очекувањата на граѓаните. Фокусот е ставен на презентирање на опипливи проекти за иднината, што е тотален контраст со стратегијата за црна кампања што ја користи СДС.

Реторика и реалност

Изразувајќи жалење за пристапот на СДС, Стоилковски го критикува нивното потпирање на црна кампања. Тој апелира на преминување кон позитивност, нагласувајќи ја потребата од презентирање проекти, планови и идеи за иднината. ВМРО-ДПМНЕ инсистира дека граѓаните заслужуваат да знаат што ги чека на патот кон победата, оддалечувајќи се од тактиките на поделби што се гледаат во актуелниот политички дискурс.

„Жалам што Кузеска не презеде иницијатива да ја провери партиската веб-страница за пораките што ги пренесува, со оглед на нивната историја на потпирање на негативна кампања, поточно црна кампања. Наместо позитивно претставување на проекти, планови и идни идеи, Граѓаните се подложени на неосновани обвинувања кога ги критикуваат владините дејствија или кога се обраќаат на криминалите на ДУИ кои СДС избира да ги игнорира. Ова често вклучува етикетирање на поединци како анти-ЕУ или антиалбански. Стоилковски ја нагласува очекуваната промена во реториката од таа конкретна перспектива“.

Демаскирање на СДС: скршени ветувања и неисполнети проекти

Стоилковски очекува потпирање на СДС на реклами во кои се истакнуваат незавршените проекти. Од автопатот Кичево-Охрид до фабриката за електрични автомобили во Тетово и пругата до скопскиот аеродром, навидум стануваат исполнети ветувања на СДС. ВМРО-ДПМНЕ има за цел да ги повика на одговорност за нивните недостатоци и да претстави убедлива алтернатива на електоратот.

Извор: Денешен