Министерот за транспорт и врски и вицепремиер за економски прашања, Александар Николоски, во неодамнешното интервју за „За или против“ на телевизијата Алфа, искрено зборуваше за огромните предизвици со кои се соочува и го истакна неговиот стратешки пристап за реформирање на транспортниот сектор.

Николоски: Посветеност на безбедноста на вработените

„Очекував предизвици, но реалноста ги надминува дури и моите најлоши очекувања. Седум години, проблемите беa трупани под тепих. За само 12 дена, не можам да го санирам занемарувањето, но целосно сум посветен на тоа да направам разлика“, вели тој. истакна Николоски.

Обезбедување безбедност на работното место

Под мое раководство никој нема да остане без работа“, уверува Николоски.

Нема да дозволам да страдаат вредните вработени поради минатите одлуки“, увери Николоски.

Навигациски разлики во секторите

„Македонски железници – транспорт и Македонски железници – инфраструктура ,а под инфраструктура е и Македонска пошта и тие работат како посебни субјекти, секој соочен со значајни менаџерски предизвици. Сепак, мора да се запамети дека поддржуваат 4.400 семејства“, нагласи Николоски.

Николоски наведе фазен план, наведувајќи:

„Прво, ги стабилизираме операциите за 5 до 6 месеци. Потоа, ќе ги рационализираме расходите и ќе ја подобриме ефикасноста“.

Повик за акција за спроведување на законот

„Ќе го вклучиме Министерството за внатрешни работи каде што има сомнежи за неправилност. Состојбата на овие фирми не е случајна“, потенцира Николоски.

Стратегија за долгорочна профитабилност

Компаниите веќе за само шест месеци го исцрпија овогодинешниот буџет, што е показател за сериозно лошо менаџирање кое бара одговорност, додаде Николоски.

„Трите компании целосно го исцрпија буџетот за плати за оваа година. Претходните менаџери го потрошија она што требаше да биде доделено за 12 месеци за само 6 месеци. Ова одразува штетен пристап кон компаниите што ги надгледуваат и мора да се спроведе одговорност“, истакна министерот.

Не можам да ги пуштам вработените во овие претпријатија да одат без приходи. Во крајна линија, овие лица не одговараат за менаџерите поставени од претходната влада на Заев и Ахмети“, потенцира Николоски.