За време на посетата на Вашингтон, САД, премиерот на Македонија, Христијан Мицкоски се вклучи во клучни дипломатски дискусии насочени кон зајакнување на меѓународните врски и решавање на итни прашања.

Средби и ангажмани

Премиерот Мицкоски оствари серија средби со цел зајакнување на билатералните односи и решавање на клучните предизвици со кои се соочува  Македонија.

Средба со конгресменот Брендан Бојл

Премиерот Мицкоски оствари продуктивна средба со конгресменот Брендан Бојл, на која се фокусираше на приоритетите на НАТО алијансата, демократските вредности и економските можности. Дискусиите, исто така, ја истакнаа посветеноста на владата за борба против корупцијата и криминалот.

Работна средба со претседателката на НДИ Тамара Кофман Витес

На работната средба со претседателката на НДИ Тамара Кофман Витес, премиерот Мицкоски разговараше за демократските процеси во  Македонија. Нагласувајќи ги напорите на Владата за борба против корупцијата, Мицкоски ја истакна потребата од реформи и инвестиции во дигиталната трансформација.

„Еден од нашите најитните предизвици е корупцијата, против која нашата нова влада енергично работи на елиминирање. Овој напор повлекува одговорност од прекршителите на законот. Мораме да ги исполниме очекувањата на нашите граѓани и да воспоставиме механизми кои ги штитат и нив и нивните интереси. Ера на лагата, неспособноста и неактивноста е зад нас Сега започнува период на реформи, инвестиции и дигитална трансформација. Мицкоски за време на средбата.

Дијалог со поранешниот американски амбасадор Филип Рикер

Премиерот Мицкоски разговараше со поранешниот американски амбасадор Филип Рикер за стратешките предизвици и поддршката што е потребна за интересите на Македонија. Тие, исто така, ги истражија можностите за економска и политичка соработка во регионот.

Посветеност за реформи и напредок

„Мора да ја промениме сегашната реалност и да го подобриме животот на граѓаните“, нагласи премиерот Мицкоски, нагласувајќи ја посветеноста на Владата за постигнување подобар животен стандард и обезбедување безбедна држава за сите граѓани.