Како што се очекуваше овие сертификати ќе ги прифаќаат само вакцините одобрени од страна на ЕУ регулаторите, односно Европската агенција за лекови, ЕМА.

Во предлогот се објаснува дека за да може граѓанин да влезе во земја на ЕУ со доказ за вакцинација, вакцината мора да биде од тие што добиле авторизација за влез на пазарот во ЕУ, но на земјите членки имаат опција да прифатат сертификати за вакцинација поврзани за други вакцини. Предлогот ќе се најде на масата на земјите членки кои ќе разговараат за овие мерки.

Конкретно Европската Комисија предлага да се воведат дигитални зелени сертификати кои ќе ги содржат следните информации: име, презиме, датум на раѓање, која земја членка го издава сертификатот и единствен број за идентификација. Покрај тоа документот ќе гласи дали и со која вакцина е вакцинирано лицето.

Во случај на невакцинирани лица, сертификатот ќе содржи информации за типот на тест за Ковид, на кој ден и во колку часот е направен тестот, во кој центар за тестирање и, се разбира, резултатот на тестот.

Третата опција за патување е во сертификатот да стои дали лицето прележало Ковид, со датум за позитивниот тест. Документот ќе постои во дигитална форма или на хартија во зависност од изборот на патникот.

За да стапи на сила овој предлог за сертификати земјите членки и Европскиот Парламент треба да ги одобрат. Европската Комисија изрази надеж дека тоа ќе биде сторено пред летото за да може непречено да се одвива туристичката сезона.