На фотографиите објавени од еквадорското Министерство за животна средина се гледаат само остатоци од лакот.

– Дарвиновиот лак, привлечен природен мост кој се наоѓа на помалку од еден километар од главната област на островот Дарвин, се сруши поради природна ерозија. Лакот на Дарвин некогаш беше поврзан со островот. Областа се смета за едно од најдобрите места на планетата за нуркање и набљудување на ајкули. чекани и други морски животински и растителни видови, објави Министерството.

Островите Галапагос го добија името по британскиот натуралист Чарлс Дарвин, основач на првата научна и денес прифатена теорија за еволуција на живите суштества, која беше наречена Дарвинизам по него. Прво студирал медицина, а потоа теологија.

Галапагос е под заштита на УНЕСКО од 1978 година, а архипелагот сега има околу 30.000 жители.

Вулканскиот архипелаг се состои од 234 острови, бројни заливи и карпи.

– Колапсот на Лакот на Дарвин е потсетник за тоа колку е кревок светот во кој живееме. Не можеме да сториме скоро ништо за да спречиме природна ерозија и слични геолошки процеси, но можеме да го заштитиме подводниот свет. Пристаништето беше една од главните туристички атракции, под него пливаа едни од најголемите јата ајкули во светот, рече Џен Џонс од фондацијата за заштита на Галапагос.