На посебен состанок свикан од Светската здравствена организација (СЗО), Тедрос Аданом Гебрејесус, шеф на СЗО, ги опиша здравствените последици од конфликтот меѓу Израел и Хамас во Газа како „катастрофални“. Тој нагласи дека здравствениот систем на палестинските територии пропаднал, што претставува невозможна ситуација за лекарите.

На отворањето на состанокот во Женева, Тедрос Габрејесус ги истакна тешките услови со кои се соочуваат здравствените работници, кои се трудат да пружат нега во незамисливи околности. Тој изрази загриженост за пренаселените услови за живеење бидејќи повеќе луѓе се преселуваат на помали територии, заедно со недостаток на основни ресурси како храна, вода, засолниште и санитарни услови, создавајќи идеални услови за ширење на болести.

Шефот на СЗО предупреди на потенцијалот за влошување на појавата на болести во текот на зимата, наведувајќи го компромитираниот здравствен систем во Газа. Во моментов работат само 14 од 36 болници, кои работат со мал дел од нивниот капацитет, а две од нив се наоѓаат во северниот дел на крајбрежната област. Габрејесус ја истакна итната потреба од меѓународно внимание и помош за решавање на критичната здравствена состојба во регионот.