Во пожарите загинаа шест лица и предизвикаа голема материјална штета, при што изгореа илјадници хектари земјоделско земјиште.

Претходно, турскиот претседател Реџеп Тајип Ердоган прогласи вонредна состојба во областите погодени од пожарите, нагласувајќи дека државата ги мобилизирала сите можни сили за гаснење на огнот и санирање на последиците.

Според експертите, една од главните причини за пожарите во шумските области е високата температура во регионот и силните ветрови кои придонесуваат за ширење на огнот.