Инцидентот се случил во градот Фотралеза, во североисточниот дел на Бразил, а службата за јавна безбедност во државата Сеара соопшти дека загинатите се луѓе на возраст меѓу 15 и 26 години. Десет лица беа приведени, а властите соопштија дека четворица жртви и биле претходно познати на полицијата за членство во криминални организации.

Бразилските медиуми наведуваат можност дека тоа бил конфликт меѓу банди, повикувајќи се на воената полиција.