-Утре, водејќи се од уставниот дух на простување, ќе предложам кабинетот да го одобри помилувањето – најави премиерот Педро Санчез за време на говорот во Барселона.

Деветтемина сепаратистички лидери добија долги затворски казни поради бунт и други дела поврзани со забранетиот референдум за отцепување и за прогласување независност.

Ниту еден влијателен приврзаник за независност не присуствуваше на говорот на Санчез во Куќата на операта во Барселона.