Шведска минува низ третиот пандемиски бран, а бројот на пациенти што се лекуваат во одделенијата за интензивна нега е на највисоко ниво од пролетта минатата година, објави „Ројтерс“.

– Кога ќе се намали притисокот врз здравството и падне нивото на инфекција, тогаш владата ќе биде подготвена да почне со укинување на ограничувањата – рече премиерот Стефан Левен на прес-конференција додавајќи дека тоа сè уште не е постигнато.

Во споредба со повеќето земји, Шведска остана релативно отворена за време на пандемијата, но ограничувањата на јавните собири и работното време на рестораните се во сила, а некои објекти, како што се базени и спортски стадиони, се затворени.