Претседателската кандидатка, Гордана Силјановска Давкова денеска даде храбри изјави, во кои го истакна својот став за преговорите и ја нагласи важноста од вклученоста на парламентот во политичките одлуки.

Силјановска Давкова: Отфрлање на преговорите без договор

Силјановска Давкова во говорот во обраќањето до граѓаните го кажа своето прво ветување: да се воздржи од преговори или дискусии за Македонија и Уставот без претходен договор со Владата и Собранието. Таа ја нагласи потребата од формални договори, документирани предлози и разновидни предлози пред да започнат разговорите.

Критика на политичката слабост

Силјановска Давкова го осуди она што таа го нарече „политичка слабост“, предупредувајќи да не се прифаќаат надворешни диктати без соодветно разгледување. Таа ги спореди таквите постапки со „тројански коњ“, дозволувајќи странско влијание да се инфилтрира во креирањето на домашната политика. Дополнително, таа го критикуваше актуелното раководство како „неодговорно“, доведувајќи го во прашање нивниот интегритет и самопочит во односите со странските достоинственици.

Застапување за парламентарна вклученост

Истакнувајќи го значењето на парламентарниот придонес, Силјановска Давкова ја истакна важноста од редовни консултации и настапи пред пратениците. Таа нагласи дека парламентите играат клучна улога во обликувањето на политиките, вклучително и оние поврзани со надворешни и безбедносни прашања. Силјановска Давкова повика на одржлив дијалог со пратениците за да се развијат кохезивни стратегии усогласени со регионалните, европските и меѓународните интереси.

Јавното мислење и усогласување на политиките

Силјановска Давкова го наведе мислењето на јавноста, посочувајќи дека над 70 отсто од граѓаните не ги одобруваат политиките кои се сметаат за против националните интереси. Таа ја нагласи потребата од политики кои ќе резонираат во јавноста и повика на поголема одговорност во креирањето политики.

Додека Силјановска Давкова ја продолжува својата кампања, нејзините забелешки сигнализираат посветеност на транспарентност, парламентарна соработка и политики усогласени со јавните интереси. Нејзината критика на пристапите во преговорите и застапувањето за учество на парламентот ја нагласуваат нејзината визија за одговорно и инклузивно владеење.