Силјановска Давкова: Повик за европско вклучување

Претседателката Гордана Силјановска Давкова на завршната прес-конференција на состанокот на ПСЈИЕ  во Скопје ја истакна потребата Европската унија да го вклучи и Западен Балкан во своите работи. Таа го призна распространетиот замор од проширувањето, но го истакна поголемиот замор од чекањето за интеграција. Силјановска Давкова ги повика европските партнери да останат доследни, кредибилни и принципиелни кон европската идеја.

Визијата за реформи во ЕУ

Силјановска Давкова изјави дека визијата за ЕУ ​​ги мотивира реформските напори и помага во решавањето на билатералните прашања на европски начин.

„Визијата за ЕУ ​​не одржува во форма и во реформите. Таа ни помага да ги затвориме отворените билатерални прашања на европски начин“, рече таа.

Македонскиот претседател ја истакна важноста на поддршката од членките на ЕУ вклучени во Партнерството за соработка во ПСЈИЕ за земјите од Западен Балкан на нивниот европски пат.

Позитивни резултати од состанокот

Силјановска Давкова средбата ја оцени како многу позитивна. Таа упати благодарност до поранешниот претседател Стево Пендаровски и министерот за надворешни работи Бујар Османи за нивната вклученост во процесот. Нивните напори беа клучни за унапредување на дискусиите и за поттикнување на соработката.

Албанија го презема претседателството

Од 1 јули, Албанија ќе го преземе претседавањето со ЈИЕ. Албанскиот претседател Барјам Бегај ја потврди посветеноста на неговата земја за регионална соработка и фокусирање на клучните прашања. „Албанија останува проактивен поддржувач на регионалната соработка и ќе се фокусира на прашања поврзани со ЕУ, економската стабилност, зелената и дигиталната агенда, културата, туризмот и поврзаноста“, рече Бегај.

Придонеси од Црна Гора

а прес-конференцијата зборуваше и црногорскиот претседател Јаков Милатовиќ, чија земја претседаваше со организацијата пред Македонија. Милатовиќ ги истакна напорите и придонесите на Црна Гора за време на нивниот мандат, зајакнување на духот на соработка во регионот на ЈИЕ.