На митингот во општина Карпош, Силјановска Давкова, кандидатот на ВМРО-ДПМНЕ за претседател на државата, ги претстави своите водечки принципи за функцијата доколку биде избрана. Таа побара поголемо учество на жените во политиката, нагласувајќи ја нивната суштинска улога во напредокот на земјата.

Силјановска Давкова: Вклучување на жените во политиката

Силјановска Давкова страсно се залагаше за вклучување на жените во политиката, изјавувајќи „Политиката е женствена“. Таа ја истакна важноста од искористување на женската интелигенција, знаење и посветеност, истакнувајќи дека Македонија не треба да се откаже од 50 проценти од својот потенцијал. Таа ги повика жените да придонесат за развојот на нацијата, ветувајќи дека нивните напори ќе бидат препознаени и Македонија ќе се гордее со нивните достигнувања.

Инвестирање во младите и образованието

Посочувајќи го образованието како врвен приоритет, Силјановска Давкова ја истакна вредноста на инвестирањето во младите. Таа предложи формирање младински совет во рамките на претседателската канцеларија за да се осигури дека младите гласови се слушаат. Силјановска Давкова го отфрли мислењето дека иднината им припаѓа единствено на младите, апелирајќи ги да преземат активна улога во обликувањето на сегашноста. Таа го критикуваше сегашниот режим, опишувајќи ја класификацијата на Македонија како „цикличен хибриден режим“ и вети дека ќе ја води земјата напред.

Реформи и одговорност и посветеност кон интеграција во ЕУ

Силјановска Давкова се заложи за повторно воведување на народните канцеларии за да се олесни директната комуникација со граѓаните. Таа вети дека ќе стави вето на сите владини закони што го прекршуваат уставот и дека ќе назначи врвни правни експерти на клучните позиции во Судскиот совет и Уставниот суд. Таа, исто така, вети дека ќе ја вклучи македонската дијаспора во различни аспекти на општествениот и политичкиот живот.

Силјановска Давкова ја истакна важноста на експертите и луѓето со талент во владеењето и вети дека ќе им додели почести само на оние кои заслужуваат. Таа ја критикуваше ЕУ дека не дава доволно поддршка, наведувајќи дека претходната помош можела значително да ја промени траекторијата на Македонија. Таа повика земјата да ги исполни стандардите за членство во ЕУ, правејќи го приоритет наместо обична флоскула.

Гледајќи напред

Обраќањето на Силјановска Давкова ја истакна сеопфатната визија за нејзиното претседавање, фокусирана на зајакнување на жените, ангажирање на младите, промовирање на стручни лица и експерти во владеењето и унапредување на интеграцијата на Македонија во ЕУ. Нејзиниот говор одекна кај многумина, нудејќи увид во потенцијалната идна насока на земјата под нејзино водство.