Силјановска Давкова: Зајакнување на билатералните односи

Претседателот на Македонија, Гордана Силјановска Давкова денеска во Скопје оствари средба со министерот за надворешни работи на Турција, Хакан Фидан. Фидан учествува на Самитот на шефови на држави и влади на Процесот за соработка во Југоисточна Европа. На средбата двете страни разменија мислења за севкупните билатерални односи. Двете земји негуваат традиционално пријателски односи, негувајќи ја соработката во различни сфери од заемен интерес.

НАТО Алијанса и стратешко партнерство

Силјановска Давкова го истакна духот на стратешкото партнерство и сојузништво во рамките на НАТО. Таа и се заблагодари на Турција за поддршката на Македонија, како на билатерален така и на мултилатерален план. Силјановска Давкова изрази надеж дека оваа поддршка ќе продолжи и во иднина.

Улогата на турската заедница

На средбата беше истакната и значајната улога на турската заедница во Македонија. Оваа заедница ги зајакнува врските меѓу Македонија и Турција, унапредувајќи ги билатералните односи.

Дискусија за регионалните предизвици и аспирациите за ЕУ

Силјановска Давкова и Фидан разменија мислења за актуелните состојби во поширокиот регион. Тие разговараа и за предизвиците поврзани со аспирациите на Македонија за членство во ЕУ. И двајцата лидери споделија информации и согледувања за овие критични прашања.