Кандидатката за претседател Силјановска Давкова во дебата ја критикува актуелната власт

Кандидатката за претседател Гордана Силјановска Давкова на денешната претседателска дебата истакна дека основниот проблем е не е во ветото на Бугарија, туку во постапките на актуелната власт.

Фокусирање  на домашните предизвици

Силјановска Давкова го насочи вниманието на притискање на домашните грижи, изјавувајќи:

„Дали читате, за доброто на Фридом Хаус, за доброто на сите извештаи, за отсуството на владеење на правото, за отсуството на правда држава, корупција и криминал, зависно судство на чело со двајца ваши членови во Советот дали знаете дека Судскиот совет е прогласен за фактор на зависност и политизација, јас не ги предложив, вие сте директен учесник во ова. “

Наводи за уставни прекршувања

Силјановска Давкова во остро обвинение тврди дека актуелниот претседател Пендаровски е првиот претседател што го прекршил Уставот.

Како што се интензивира претседателската кампања, кандидатите продолжуваат да ги вкрстуваат копјата околу критичните прашања со кои се соочува нацијата, при што забелешките на Силјановска Давкова фрлаат светлина врз внатрешните предизвици со кои се соочува Македонија.