Пратеникот Бране Петрушевски од партијата ВМРО-ДПМНЕ најави дека за неодамнешната пресуда на кумановскиот основен суд ќе ги информира меѓународните институции, амбасадите и претседателот на Собранието Талат Џафери. Пресудата се однесува на клевета и навреда упатена кон неговиот колега од СДСМ, Мартин Костовски.

Петрушевски изрази намера да покрене постапка за одговорност против судијата Неџат Мемети, кој ја донесе пресудата со која му наложи да плати 2.500 евра плус камата на Костовски. Тој тврди дека ова е првпат во историјата на плурализмот во Македонија, пратеник да одговара за изјавите од собраниската говорница. Петрушевски смета дека неговиот имунитет е загарантиран со Уставот, Законот за пратеници и законот за граѓанска одговорност за клевета и навреда.

Во одговорот на судската одлука, Петрушевски посочи дека Уставот е донесен во време кога навредата и клевета се сметаат за кривични дела. Тој истакна и дека во Законот за пратеници стои дека пратениците не можат кривично да одговараат. Петрушевски тврди дека судијата во својата изјава не упатил никакви конкретни закони, туку го обвинил за клевета и навреда врз основа на факти, душевна болка и вознемиреност. Петрушевски предлага консултација со адвокати за дополнително да се анализира оваа работа.

Од друга страна, пратеникот Мартин Костовски одби да ја коментира одлуката на судот. Сепак, тој напомена дека побарал извинување од Петрушевски, кое не го добил. Следствено, Костовски продолжи да поднесе тужба против Петрушевски во одбрана на неговата чест и углед.

Со пресудата Петрушевски е одговорен за обвинување на Костовски, меѓу другото, за вадење канадски пасош за да избегне затворска казна. Ваквото обвинение беше изнесено по објавувањето на закон без потпис и указ на претседателот на државата, за време на мандатот на Костовски како директор на Службен весник.

Некои адвокати сметаат дека одлуката на судот е скандалозна, бидејќи се однесува на изјави од собраниската говорница. Обидите да се добијат коментари од судијата Нејат Мемети или од претседателот на судот во Куманово беа неуспешни.

Извор: Kanal5