Во интервју на „Клан директ“ емитувано на ТВ Клан, Христијан Мицкоски, лидерот на ВМРО-ДПМНЕ упати остра критика за начинот на кој владата се справува со меѓународните односи, предизвикувајќи значителни сомнежи за патот на Македонија кон членство во Европската унија.

Предизвици во градењето партнерства

Мицкоски го критикуваше, како што рече, „полтронско однесување“ и „покорно однесување“ што го покажува владата во односите со меѓународната заедница и соседните држави. Тој тврди дека таквото однесување ги поткопува изгледите за воспоставување значајни партнерства и поттикнување добрососедски односи.

Мицкоски ги открива заблудите

Една од најспорните точки на кои се осврна Мицкоски беше заблудата околу потенцијалното влијание на уставните измени врз статусот на Македонија за членство во ЕУ. Тој жестоко ги отфрли тврдењата што ги пропагира актуелната влада, наведувајќи дека само промената на Уставот нема да го гарантира приемот на Македонија во Европската унија.

Мицкоски наведе дека ВМРО-ДПМНЕ има предложено неколку концепти за решение на овој проблем со Бугарија, но наведе дека сепак ни треба поддршка од силен партнер за да се притисне Бугарија.

Отпорност против владините притисоци

И покрај силниот притисок од власта, Мицкоски го истакна цврстото противење на ВМРО-ДПМНЕ на присилните обиди за измена на Уставот. Тој ја истакна посветеноста на партијата да ги поддржува демократските принципи и да се спротивстави на владините пречекорувања.

Предвидување на преговарачки рамковни предизвици

Гледајќи напред, Мицкоски предупреди на претстојните предизвици во рамките на Преговарачката рамка, повикувајќи на реални очекувања и претпазливост од лажни гаранции. Тој ја нагласи потребата од стратешки пристап за ефикасно движење низ сложените преговарачки процеси.

Нагласување на дискурс заснован на докази

Мицкоски ја истакна важноста за поддршка на позициите со логични аргументи засновани на здрави расудувања, а не на политичка реторика. Тој ја потенцираше посветеноста на ВМРО-ДПМНЕ на конструктивен дијалог и предложи повеќе решенија за решавање на тековните спорови.

Повик за единство и акција

Во заклучокот, Мицкоски ја повтори непоколебливата посветеност на Македонија кон европските вредности и ги повика сите засегнати страни да работат на опиплив напредок во напорите за пристапување во ЕУ. Неговите забелешки го истакнаа императивот за поттикнување на искрени партнерства вкоренети во меѓусебно почитување и соработка.

Искрените изјави на Мицкоски разгореа дебата и покренаа критични прашања за траекторијата на Македонија кон членство во ЕУ.

Извор: Kurir