На проширената листа се наоѓаат Албанија, Австралија, Израел, Јапонија, Либан, Нов Зеланд, Македонија, Руанда, Србија, Сингапур, Јужна Кореја, Тајланд и САД. Списокот ќе се прегледува на секои две недели.

Советот на ЕУ претходно препорача да се дозволи влез за странци вакцинирани со вакцина одобрена од ЕУ или СЗО чија имунизација е најмалку пред 14 дена. Земјите на ЕУ го задржуваат правото нагло да ги обноват ограничувањата доколку е потребно.