„Скопје1“ попладнево известува дека по претреси извршени од специјалци во затворот „Идризово“ е испратена машина за бетонирање. Според затворски извори, два неупотребени канализациони тунели, за кои постои сомневање дека се потенцијални патишта за бегство, се предвидени да се затворат како превентивни мерки.

Спроведени превентивни мерки против ризиците од бегство

Инсајдерски информации открија дека група затвореници имала сознанија за овие тунели и смислувала план за бегство. Меѓутоа, брзата акција на затворската управа, во соработка со МВР, ги спречила нивните напори. Затворањето на тунелите треба да биде завршено до попладнево, со што практично ќе се неутрализираат сите можности за бегство.

Откривање на нелегални предмети

Утринава беа извршени насочени претреси во одредени области на затворот, фокусирајќи се на долните катови, вклучувајќи го затворениот и хашкиот дел. Извештаите покажуваат дека за време на овие операции е откриено големо количество на нелегални предмети, што ги нагласува тековните предизвици за одржување на безбедноста во објектот.

Историја на инциденти со тунели

Присуството на тунели во Идризово не е нова појава. Во март минатата година, властите открија ископана дупка со видливи знаци на подготовка за обид за бегство. Се проценува дека обемот на ископана земја ќе бара транспорт со повеќе од десет трактори во нормални околности. Неофицијалните извештаи укажуваат на вмешаност на поединци кои отслужуваат казни за тешки кривични дела, но одговорноста за овие инциденти до сега остана неостварлива.

Како заклучок, превентивните мерки преземени од затворските власти за справување со потенцијалните безбедносни закани ја покажуваат нивната посветеност на одржување на редот и спречување на бегства во објектот.