Во екот на својата изборна кампања, претседателскиот кандидат Стево Пендаровски денеска се ангажираше со жителите на Дојран и Богданци, повторувајќи ја својата посветеност да ја води нацијата напред.

Пендаровски: Европски аспирации среде предизвици

Размислувајќи за достигнувањата на актуелната администрација, Пендаровски ја истакна нашата интеграција во НАТО, усогласувајќи се со некои од најмоќните и најнапредните држави во светот. Тој ја истакна клучната улога на безбедноста во поттикнувањето на економскиот просперитет.

Пендаровски изрази жалење за внатрешните пречки што го попречуваат патот на нацијата кон пристапување во ЕУ, наведувајќи ја поддршката на ВМРО-ДПМНЕ за опструкциите од Бугарија и нејзиното однесување. Тој го критикуваше недостатокот на почитување на постоечките договори од страна на опозицијата, предупредувајќи на регресивните политики кои можат да ја вратат земјата со децении наназад.

Изјаснување за обвинувањата за бојкот на вториот круг

Обраќајќи се на наводите за потенцијален бојкот од страна на неговиот ривал, Христијан Мицкоски, во претстојниот втор круг на претседателските избори, Пендаровски ги отфрли како индикативни за приведувањето на Мицкоски. Уверен во своите перспективи, тој ја потврди својата намера да учествува и да излезе како победник.

Транспарентност и отчетност

Одговарајќи на тврдењата за непроѕирност и затворање на народните канцеларии изнесени од опозицијата, Пендаровски ги увери граѓаните за транспарентноста на неговата администрација. Тој ја истакна пристапноста на граѓаните во неговиот кабинет и континуираниот ангажман, вклучително и функционирањето на претседателската канцеларија во младински центар во срцето на Скопје.