-Во однос на соевите за кои денес се дискутира, како што се британските, јужноафриканските и бразилските соеви … можеме со сигурност да кажеме дека Спутник В обезбедува заштита од добро познати соеви кои во моментот се во оптек и имаат епидемиолошки потенцијал, рече Гинцбург за рускиот ТВ канал Еден.

Сепак, рускиот научник додаде дека не може да има целосна гаранција дека вакцината ќе обезбеди заштита од сите видови што можат да се појават во иднина.

Коментирајќи го сибирскиот сој САРС-КоВ-2, Гинцбург рече дека центарот „Гамалеј“ не го проучувал.

-Очигледно, нашите колеги од Роспотребнадзор (Руската федерална служба за надзор на заштитата на потрошувачите и човечката благосостојба) го проучуваа ова и се надевам дека ќе создадат филогенетски стебла кои илустрираат како овие нови мутации, овие нови соеви се поврзани со оние што веќе циркулираат меѓу нашето население, посочи Гинцбург.