Статус на акредитација

Приватниот Факултет за здравствени науки при МУС Струга се уште не добил акредитација, иако на неговата веб-страница се објавени условите за упис. Министерот за образование Шаќири во изјава за Сител потврди дека се чека одобрување студиски програми за медицински сестри и техничари.

Детали за апликација

Факултетот поднесе единствена наставна програма за медицински сестри и техничари, предлагајќи тригодишна програма со 180 кредити. Министерот Шаќири појасни дека апликацијата на факултетот се фокусира на обука на медицински сестри, а министерот не гледа конфликт на интереси тоа што тој самиот предавал на тој факултет и сега бара акредитација од МОН.

Процес на сопственост и одобрување

Во сопственост на синот на Рамиз Мерко, градоначалникот на Струга, сопственоста на факултетот не го засега министерот Шаќири. Тој нагласи дека акредитацијата и факултетските квалификации се најважни. Шаќири ја потпишал подготвеноста на факултетот да работи како високообразовна институција, во очекување на акредитација. Комисијата за образование на ВМРО-ДПМНЕ најави планови за сеопфатна ревизија.

Процес на основање

Основањето на Факултетот според владината одлука на 15 април за време на изборната кампања, потпишана од техничкиот премиер Талат Џафери, ги наведува програмите за општа медицинска сестра и студии за здравствена заштита. Факултетот е интегриран во постоечки универзитет кој нуди студии по политички, економски, правни науки и информатички технологии.