Позицијата на Грција за уставното име

Заменик-министерката за надворешни работи на Грција, Александра Пападопулу, го повтори ставот на Грција при посетата на Скопје. Таа нагласи дека кога македонските државни функционери говорат официјално, тие ја претставуваат државата, а со тоа мора да го користат меѓународно договореното уставно име, признаено според резолуциите на ОН и меѓународното право.

Официјални лица како премиерот, претседателот, министерот за надворешни работи или министерот за одбрана ја претставуваат државата кога зборуваат официјално. Уставното име на државата, утврдено и договорено со меѓународни договори, вклучувајќи ги и резолуциите на Советот за безбедност на ОН, е универзално признаено и мора да се почитува според меѓународното право“.

Неодамнешни дипломатски интеракции

Придружувајќи го грчкиот министер за надворешни работи Јоргос Герапетритис на Самитот на шефови на Процесот за соработка во Југоисточна Европа, Пападопулу се вклучи во дипломатски размени без формални билатерални состаноци. Оваа посета следи по дискусиите каде што ставот на Грција за Договорот од Преспа не беше директно адресиран.

Одговорот на Македонија

Претседателката Гордана Силјановска Давкова ја бранеше нејзината употреба на Македонија наместо Северна Македонија, наведувајќи ја личната слобода на изразување. Таа појасни дека додека политичките изјави имаат тежина, поединците го задржуваат правото да изразуваат лични ставови.

Политичките изјави често се доживуваат како официјални, но јас има две лица како Јанус – едно како официјален претставник и друго како приватно лице. Од Сократ до денес, го задржувам правото слободно да се изразувам во границите на мислата и изразувањето“.

Продолжување на дијалогот

За време на нејзиниот престој, Пападопулу се состана со претседателот на македонскиот парламент Гаши, лидерот на ДУИ Али Ахмети и Арбен Таравари, клучна фигура во идната владина коалиција на Мицкоски.