Донаторите од Фондот за реконструкција на Авганистан (АРТФ), управуван од Светска банка, мора прво да го одобрат трансферот пред парите да дојдат до Светската програма за храна и УНИЦЕФ.

Триесет и еден донатор од таа група утре треба да се состанат на таа тема.

Одборот на Светска банка во вторникот одржа неформален состанок, на кој се разговараше за трансферот до 500 милиони американски долари, од вкупно 1,5 милијарди долари колку што има во АРТФ за за хуманитарна помош.