Илјадници работни места ширум светот се укинати во технологијата, дури и во имиња како што се Амазон, Мета, Гугл и Микрософт, пренесува Euronews.

Сепак, дури и покрај сите овие намалувања, технолошкиот сектор сè уште вработува. Недостигот на таленти во клучните вештини значи дека некои улоги остануваат конкурентни како и секогаш. А новите области за раст со ограничено долгорочно знаење значат дека некои таленти се скапоцени како скапоцените камења.

Вештачка интелигенција (АИ)
Една таква област е вештачката интелигенција, која се појави како светилник за светлата иднина на технологијата. Експлозијата на возбуда за генеративната вештачка интелигенција – предводена од објавувањето на ДАЛЛ-Е и потоа ЧатГПТ од лидерот во секторот ОпенАИ – ги натера другите компании да се тркаат да се осигураат дека нема да останат зад следната голема работа во технологијата.

Студијата за економскиот график на Линкедин од 2021 година покажа дека вработувањето со вештачка интелигенција во Европа допрва треба да навлезе во сектори надвор од ИКТ и академската заедница. Тоа, сепак, е на пресвртница.

Телекомуникации
Без оглед на пречките со кои може да се соочи технолошкиот сектор, патот е јасен за глобалната дигитализација да продолжи и суштинската инфраструктура што го потпира секојдневниот модерен живот ќе има клучна улога во годините што доаѓаат.

Во ЕУ, јавното финансирање од околу 240 милиони евра е наменето за 6G истражување и иновации, со цел да се премине од зачнување до стандардизација до околу 2025 година. Телекомуникациските компании кои сакаат да се движат со времето имаат потреба од талент за да бидат во чекор.

Управување со промени
Додека технолошкиот сектор зумира во иднината со вклучување на она што некогаш беа фантастични технологии, другите сектори сè уште се справуваат со ерата на облакот.

Кога добро се извршуваат, програмите за дигитална трансформација можат да им понудат на бизнисите конкурентна предност, да ја зголемат ефикасноста, да ја зголемат продуктивноста и да ги намалат трошоците. Меѓутоа, сите овие придобивки ќе се реализираат само со доведување лидери кои ги разбираат луѓето како и технологијата.

Полупроводници
Зголемената дигитализација значи дека големата побарувачка за полупроводници само ќе продолжи. ЕУ неодамна започна да развива сопствено истражување за производство на гасоводот со Европскиот закон за чипови.

Оваа рамка ќе овозможи основање на првите капацитети за производство на полупроводници од овој вид во Европа и веќе привлече инвестициска програма од 80 милијарди евра од Интел за капацитети во Германија, Ирска, Франција, Италија, Полска и Шпанија.

Сајбер безбедност
Дигитализацијата бара и дигитална безбедност, што значи дека јазот во вештините за сајбер безбедност е значаен – не само поради нејзината големина, туку и поради ризикот што го претставува.

Непрофитната мрежа за сајбер-безбедност (ISC)2 проценува глобален јаз во работната сила во сајбер-безбедноста од 3,4 милиони луѓе. Посебно Германија и Франција забележаа зголемување на нивните јазови, со проценет недостиг од 104.197 и 60.859 работници соодветно.

Ако сте во потрага по работни места во технологијата со долговечност побарајте илјадници можности на Euronews.jobs.