Како што јавуваат српските медиуми, настанот се случил попладнево околу 14 часот во српската општина Сјеница во Близина на Нови Пазар.

Како што пишуваат локалните медиуми, момчето чувало добиток на нива кога го погодил удар од гром. Починало на лице место.