Откривање на шокантен инцидент

32-годишниот македонски државјанин Емре Исмаили доживеа прерана смрт во срцето на германскиот град Есен. Инцидентот кој се случи викендов почнал од обична вербална расправија меѓу македонскиот државјанин и двајца Еритрејци. Оваа вербална размена брзо ескалирала, прераснала во насилна физичка пресметка.

Брутален напад и фатални последици

Расправијата прераснала во физички напад кога двајца мажи, на возраст од 25 и 29 години, го нападнале Емре Исмаили со пивско шише. Бруталниот напад го оставил во несвест, а и покрај тоа што бил итно пренесен во болница, набрзо потоа им подлегнал на повредите.

Клучен сведок и брза полициска акција

Случајно, сведокот на местото на злосторството одигра клучна улога во расплетот на истрагата. Брзото размислување и решителната акција му овозможија на овој поединец да го реанимира Исмаили додека не пристигнат медицинските работници. Имајќи сведоштво и опис за лицата на напаѓачите, полицијата успешно ги фати двајцата виновници на различни железнички станици додека се обидувале да ја избегнат правдата.

Правни постапки и итна повик за сведоци

Со веќе формиран специјален истражен тим, предводен од јавен обвинител, во тек е правна постапка. 29-годишниот напаѓач е во притвор, се соочува со обвинение за убиство од небрежност, додека вториот Еритреец, откако ги завршил неопходните мерки, е пуштен на слобода.

Денеска германската полиција посегнува до јавноста за помош. Шефот на одредот за убиства итно апелира дополнителни сведоци да ги расветлат прецизните детали за трагичниот инцидент. Соопштението за печат ги охрабрува сите присутни во близина на локацијата на физичката пресметка во сабота од 13 до 14 до 15 часот да излезат и да помогнат во истрагата.

Позадина на жртвата и тековната истрага

 

Емре Исмаили, кој потекнува од селото Жировница во Мавровско Ростуше, бил во Германија на привремена работа. Резултатите од обдукцијата покажаа дека тој подлегнал на траума од удари со тап предмет. Додека истрагата продолжува, германските власти бараат соработка од јавноста за да се открие вистината зад оваа трагедија.

 

Извор: Сител