Шансите за коалиција и заеднички настап на СДСМ и ДУИ на претстојните избори се намалуваат. Неодамнешното излегување на Таравари од владејачката коалиција остави последици за потенцијалното единство на преостанатите партии на власт.

Пречки за коалиција со ВМРО-ДПМНЕ

Во  интервју за 360, Груби ги открива сложените предизвици со кои се соочуваат при градењето коалиција со ВМРО-ДПМНЕ. И ДУИ и албанската опозиција го делат условот за уставни измени поврзани со Бугарите, но сепак се појавуваат разлики во нивниот пристап. Додека опозицијата е отворена за обезбедување конкретна временска рамка за овие промени, ДУИ не дава таков услов. ВМРО-ДПМНЕ категорично отфрла секаква навестување за политичка принуда, тврдејќи дека е посветена на нивните принципи.

Изјавите на Ковачевски предизвикуваат шпекулации

Политичкиот терен добива неочекуван пресврт со неодамнешните изјави на Ковачевски. Намерно или не, тој најави дека СДСМ е подготвен да ги води изборните листи во сите шест избирачки единици. Ова значи дека ДУИ ќе биде ставена на посебна листа

Трка против времето за предизборни стратегии

Како што се наближува крајниот рок за поднесување кандидатски листи на 3 април, политичките партии се движат низ сложената мрежа на преговори и стратешки размислувања. Флуидноста на ситуацијата ја нагласува потребата партиите внимателно да создаваат сојузи кои ќе се усогласат со нивните соодветни агенди и гласачки бази.

 

Извор: Таравари