Во трка со времето, кандидатите на претстојните претседателски избори се мачат да ја обезбедат потребната поддршка од граѓаните, бидејќи се наближува крајниот рок за собирање потписи. Крајниот рок е на полноќ. Од 15 кандидати, 7 успешно собраа 10 илјади потписи и ќе учествуваат во претседателските избори. Со 7 потврдени кандидати, ова е најобемната листа на било кој претседателски избори во Македонија.

Пендаровски и Силјановска Давкова  фаворити на претседателските избори

Како што отчукува часовникот, двајца кандидати се појавија како фаворити за финалната пресметка на 8 мај. Стево Пендаровски, кој бара втор мандат со СДСМ и Гордана Силјановска Давкова од ВМРО ДПМНЕ, кои не само што обезбедија поддршка од 30 пратеници, тие обезбедија и 10 илјади потписи поддршка од граѓаните.

Собраните 22.412 потписи на Пендаровски и импресивните 28.086 граѓански потписи на Силјановска Давкова ја нагласуваат нивната популарност. Меѓутоа, другите кандидати се соочија со предизвици, при што некои не ја добија потребната поддршка за да продолжат на претседателските избори

Борби за поддршка меѓу претендентите за пласман на претседателските избори

Додека 7 кандидати успеаја да ја обезбедат потребната поддршка, останатите претенденти се соочија со тешка битка. Имено, двајца кандидати обезбедиле само по шест потписи, а Томе Николоски, според последните податоци на Државната изборна комисија (ДИК), не успеал да обезбеди ниту еден потпис.

Одбројување до почетокот на кампањата: крајниот рок за ДИК се приближува

Со оглед на тоа што претстојната изборна кампања ќе започне на 4 април и ќе трае до 22 април на полноќ, кандидатите мора да ги достават своите листи до ДИК до 19 март. Овој 35-дневен прозорец овозможува сеопфатен процес на проверка пред нацијата да одлучи за својата судбина .

Клучната улога на ДИК: Откривање на официјалната листа со кандидати

До 29 март, ДИК ќе ја објави официјалната листа на кандидати, со што ќе биде јасно кој ќе се бори за претседателската функција. Останете со Лидер за сеопфатно покривање на ова возбудливо патување кон претседателската функција.

Извор: 24info