Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ го критикуваше делото и карактерот на Пендаровски

Христијан Мицкоски, претседател на ВМРО-ДПМНЕ, упати жесток напад врз кандидатот за претседател Стево Пендаровски, означувајќи го како арогантен. Говорејќи на митингот во општина Битола, Мицкоски го обвини Пендаровски дека не е во контакт со реалноста на политиката и го спореди со турист во сопствената земја.

Се доведува во прашање политичкото наследство на Пендаровски

Мицкоски ја оспори 30-годишната кариера на Пендаровски како политичар и советник, доведувајќи ги во прашање неговите достигнувања и придонеси. Тој посочи дека Пендаровски не може да се издвои од коалицијата СДСМ-ДУИ, означувајќи ја како „криминална коалиција“

Што постигна Стево Пендаровски во текот на неговиот триесетгодишен мандат како политичар и советник, да ве прашам? Да го предложиме за Нобеловата награда, ако некој може да истакне нешто добро. Стево е составен член на криминалната алијанса меѓу СДСМ и ДУИ, од која се кандидираше за функцијата. Мицкоски рече дека сега сака свесно да се однесува како да е далеку.
Тој сака да се претстави како некоја нова личност која не ја знаеме која пристигна во оваа нација вчера кога го слушаме. Тој ја брани СДСМ, иако дека не направиле автопат во седумте години на власт, но се заканува и дека ќе им даде шут карта доколку не изградат во следната администрација. Каков тежок фолирант од човек, вели Мицкоски

Обвинувања за страв и неискуство

Истакнувајќи го наводниот страв на Пендаровски од соочување со противниците, Мицкоски го прикажа како без доверба и автентичност. Тој ги отфрли обидите на Пендаровски да се огради од неговите политички определби, позиционирајќи се како кандидат на сите граѓани.

Ликови за потсмев

Мицкоски се потсмеваше на наводниот страв на Пендаровски да се соочи со Гордана Силјановска Давкова, тврдејќи дека Пендаровски нема храброст да се вклучи во значајна дебата. Мицкоски тврдеше дека Стево Пендаровски не може да се соочи ниту сам со себе. Мицкоски го откри и најголемиот страв на Пендаровски, а тоа е Артан Груби. Во присуство на Груби, Стево Пендаровски внимавал на секој збор, не говорел и бил мирен како пајче. Ова е жив доказ за неговиот слаб карактер.

Предвидувања за пораз

Мицкоски во храбро предвидување го претскажа поразот на Пендаровски на претстојните избори, отфрлајќи ги неговите шанси за победа. Тој го исмеа однесувањето на Пендаровски и Ковачевски кон ДУИ, правејќи паралели со сцена од филм .

Иако се обидува да прикаже  слика на самоуверен човек, Пендаровски е всушност преплашен човек кој си седи во скутот на ДУИ. А тој и Ковачевски ме потсетуваат со нивниот поданички однос кон ДУИ со иконската реплика од филмот „Среќна Нова 49 година“, во која изневерените очекувања кон нивниот пријател се оправдуваат со зборовите „Извини Пиги, морално беше“. На Пендаровски и Ковачевски на 8 мај вечерта кога сите колективно катастрофално ќе изгубат и ќе бидат поразени од народот, ДУИ ќе им каже „Извини Пиги беше морално“.