Според Европски-медитерански сеизмолошки центар, земјотресот бил со 3,8 степени според Рихтеровата скала.

Епицентарот бил во близина на Вис, но корисниците на социјалните мрежи известуваат дека земјотресот бил почувствуван низ цела Далмација.