Скопје, главниот град на Македонија, беше сведок на интересен настан за време на Министерскиот совет на ОБСЕ. Министрите за надворешни работи од регионот се состанаа и потпишаа заедничка декларација, испраќајќи силна порака против корупцијата.

Министрите на Македонија (Бујар Османи), Србија (Ивица Дачиќ), Црна Гора (Филип Ивановиќ), Албанија (Игли Хасани) и Босна и Херцеговина (Елмедин Конановиќ) ја потпишаа заедничката декларација.

Борба против корупцијата

Корупцијата одамна е препознаена како закана за довербата во институциите, економскиот развој и целокупната стабилност. Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ) и нејзините земји-членки постојано даваа приоритет на борбата против оваа закана. Денешната заедничка декларација може да биде пресвртница во тековните напори за борба против корупцијата.

„За успешна борба против корупцијата во регионот на ОБСЕ клучен е заедничкиот пристап и јасната политичка волја. Декларацијата ја нагласува нашата решителна и безусловна определба да работиме заедно за спречување, сузбивање, истражување и кривично гонење на корупцијата во Југоисточна Европа“, изјави Османи

Клучни стратегии

Декларацијата ја нагласува потребата од ефективни стратегии за справување со корупцијата. Финансиските истраги, искористувањето на дигиталните технологии и враќањето на нелегално стекнатите средства се нагласени како клучни компоненти на овие стратегии. Со спроведувањето на овие мерки, потписниците се стремат да создадат средина која промовира одговорност, транспарентност и добро владеење.

Согласно декларацијата, борбата против корупцијата ќе се води со употреба на финансиски истраги, дигитализација и враќање на имотот стекнат преку криминални активности, вели Османи

 

Улогата на политичката волја

Во заедничката декларација се нагласува важноста на силната политичка волја во борбата против корупцијата. Колаборативните напори се од суштинско значење за ефекктивно да се реши овој комплексен предизвик. Признавајќи дека корупцијата не познава граници, потписниците ветуваат дека ќе работат заедно за да ја спречат, истражат и гонат корупцијата низ Југоисточна Европа. Само преку колективна акција можеме да постигнеме значителен напредок во искоренувањето на корупцијата.

Извор: 360