Притоа додал дека е планирано меѓувладините конференции да почнат во јуни. Во однос на континуираното бугарско вето за почеток на преговорите со Македонија, Вархеји истакнал дека ЕУ вложува големи напори да се реши таа ситуација.

-Aко тие напори пропаднат, ќе мора да го разгледаме покренувањето меѓувладини разговори само со Албанијa, изјавил Вархеји