Фоњини, наводно, го опцул линискиот судија, поради што е дисквалификуван за време на вториот сет против Шпанецот Бернабе Сепате Мираљеса.

Италјанецот кратко по натпреварот наведе дека обвиненијата против него биле лажни и е неправедно дисквалификуван.

– Плаќам за нешто што не направив, наведува Фоњини.

И неговиот противник со кого се натпреваруваше призна дека не слушнал пцовски од страна на Италијанецот, инаку познат по неговите испади.

-Не го навредив линискиот судија. Бев фрустриран, но разговарав со себе. Се колнам во моите деца, кои ми се најскапоцената работа на светот, изјави Фоњини за италијанскиот„ ​​Кориере дело Спорт “.

Италијанецот додаде дека треба да му се верува затоа што е професионалец на АТП турнејата околу 20 години.