Во зградата во која живее Богдановиќ живеат 30 семејства, а има и деца и стари лица. Сите беа многу вознемирени вчера кога дознаа дека од јануари секој ден се возеле во лифтот покрај разорната бомба, пренесе Блиц.рс

Дејан Раденковиќ, поранешен помошник началник на УКП, објаснува дека доколку експлозивот бил активиран можел да повреди повеќе луѓе и да предизвика голема материјална штета.

– Станува збор за голема количина експлозив, што барем би предизвикал голема материјална штета, а можеби и би биле повредени и други освен целта на атентаторот. Претпоставувам дека целта на извршителот не била да страда некој друг, туку само лицето кое било нивна мета, или група луѓе од неговата околина, па го чекале вистинскиот момент – вели Раденковиќ.

Како што додава тој, експлозивот можел да биде насочен или ненасочен.

– Засега не е познато каков ефект имал специфичниот уред, но ако тој бил со ненасочено дејство, разорната моќ би била огромна – вели соговорникот на Курир и додава дека во минатото имавме ситуации кога беше убиен самиот извршител за време на бомбардирањето.

– Ако некој непрофесионален се справи со експлозив, тој може лесно да се повреди. За жал, поради војните што се случија во нашата област, се случи да има многу луѓе кои всушност знаат да ракуваат со бомби и да ги обучуваат другите за тоа – објасни Раденковиќ.

Во меѓувреме на Интернет кружи шокантно видео на кое се гледа како Ѓорѓе М., од Земун кој беше уапсен вчера во Нови Сад, влегува во зградата со ранец во кој бил скриен експлозивот.